Dit moet je weten over duikhorloges

Ga je binnenkort op duikvakantie, duik je voor je hobby of wil je je PADI duikbrevet halen? Dan heb je zeker een duikhorloge nodig! Waarom heb je eigenlijk een duikhorloge nodig en welke merken zijn populair in de duikerswereld? Duikhorloges zijn natuurlijk gemaakt zodat je er onder water profijt van hebt. Er zijn echter talloze merken en modellen die ieder hun unieke eigenschappen hebben waardoor een keuze soms lastig te maken is. Duikhorloges hebben ook een aantal handige functies waarover je hier meer kunt lezen. Het is dan ook zonder meer aan te raden om je te verdiepen in de wereld van de duikhorloges.

Hoe waterdicht is je duikhorloge?

Water is normaliter bijzonder schadelijk voor horloges. Als je gaat duiken is het dan ook belangrijk om een speciaal duikhorloge aan te schaffen. De waterbestendigheid is een van de belangrijkste elementen bij het uitzoeken van een duikhorloge. De waterdichtheid van een duikhorloge hangt van een aantal belangrijke factoren af: de kast van het horloge, de sluiting van het glas, de rubbers die de openingen van de kast afdichten en de besturing van het horloge. De waterdichtheid op het horloge wordt aangegeven met ATM. ATM geeft aan hoe diep je met het horloge om in stilstaand water kunt zwemmen. Er zijn verschillende gradaties als het gaat om ATM. 5 ATM betekent bijvoorbeeld dat je vijftig meter diep kunt duiken met het horloge, 10 ATM staat voor honderd, enzovoorts.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een duikhorloge

Natuurlijk is de prijs van een duikhorloge belangrijk, maar je wilt natuurlijk ook een horloge van goede kwaliteit. Je kunt een duikhorloge kopen van enkele tientallen euro’s maar er zijn ook merken en exemplaren van enkele duizenden euro’s op de markt beschikbaar. Het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat je er aan uit wilt geven. Er zijn in ieder geval een aantal punten waar je op kunt letten bij het selecteren van een passend duikhorloge:

  • Het horloge is gemaakt van stevig materiaal;
  • Het horloge is goed leesbaar, ook bij weinig licht;
  • Het horloge is waterdicht tot 200 meter (20 ATM);
  • Het horloge heeft een verstelbare duikring.

De beste duikhorloges op een rij: van Citizen tot Seiko

Er zijn talloze horloges ontworpen waar je mee kunt duiken. We hebben een aantal uitstekende duikhorloges voor jou op een rij gezet.

  1. Citizen BN2024-05E, €650: heeft alles wat je zoekt in een duikhorloge: lichtgevende wijzers en index, een watersensor, laadindicatie, een Eco-Drive techniek en veel meer.
  2. Seiko Prospex Automatic SRP773K1, €460: dit horloge laadt zich automatisch op en heeft een reserve van 41 uur.
  3. Garmin Descent MK1 Titanium Silicone, €1299,99: heeft GPS (werkt niet onder water), verschillende functies en een kleurenscherm.

Wat je ook in een duikhorloge zoekt: dankzij het ruime aanbod is er altijd wel een mooi horloge te vinden die aan jouw wensen voldoet! Voor duikhorloges en andere accessoires loont het de moeite om eens op de website van Lucas Divestore te kijken.