Een onvergetelijke cruisevakantie langs Turkije

De populariteit van Turkije als vakantieland neemt steeds meer toe. Vakantiegangers voelen zich aangetrokken door het aangename klimaat, het bijzondere landschap en de rijke geschiedenis en cultuur. Daarnaast grenst Turkije aan verschillende zeeën en is dus een ideale bestemming voor een luxe all-inclusive cruise vakantie.

Geografie en klimaat

Turkije kent in zowel landschap als klimaat een grote diversiteit. Het overheersende landschap is het droge en woestijnachtige centrale hoogland, dat aan de randen omgeven wordt door bergen. Verder zijn er twee bergketens, namelijk het Pontische Gebergte en de Taurus. Daarnaast zijn er ook nog uitgestrekte laagvlakten met moerassen en in de kustgebieden vindt men mediterrane landschappen. Er stromen een aantal rivieren door Turkije, waarvan de Euphraat en de Tigris de bekendste zijn. De meeste rivieren zijn niet geschikt voor scheepvaart. Maar de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Middellandse Zee die aan Turkije grenzen, bieden voldoende mogelijkheden om dit prachtige land vanaf het water te verkennen.

Het klimaat kan per gebied flink verschillen. In het noorden aan de Zwarte Zeekust heerst een mild klimaat met milde vochtige zomers en winters. In het binnenland heerst een typisch landklimaat met strenge koude winters en hete droge zomers. Aan de kustgebieden in het westen en in het zuiden van Turkije heerst een mediterraan klimaat met milde vochtige winters en hete zomers.

Een cruise door Turkije

Istanbul

Istanbul is een stad die men tijdens een cruise door Turkije zeker moet gaan bekijken. Vanwege de rijke historie van de stad zijn er vele bezienswaardigheden. Toen de stad nog onder Grieks bewind viel, heette de stad Byzantium. Later werd de stad overgenomen door de Romeinen en kreeg de naam Constantinopel, vernoemd naar de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Constantinopel was eeuwenlang de belangrijkste stad van Europa. Het was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en een belangrijke handelsstad. In 1204 werd de stad veroverd door de kruisvaarders, in 1261 door de Grieken en in 1453 nam het Ottomaanse Rijk de stad over. Toen na de Eerste Wereldoorlog het Ottomaanse Rijk als één van de verliezers uit de bus kwam, betekende dit de val van het Ottomaanse Rijk. In 1923 werd het huidige Turkije gesticht en de hoofdstad werd verplaatst naar Ankara. In 1930 veranderde de naam van de oude hoofdstad in Istanbul.

  • Istanbul ligt in het noordwesten van Turkije. Het bijzondere aan Istanbul is dat het zowel in Europa als in Azië ligt. De zeestraat de Bosporus scheidt het Europese deel van het Aziatische deel. Over de Bosporus liggen twee indrukwekkende bruggen, namelijk de Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug.
  • In Istanbul vindt men vele bezienswaardigheden, zoals de Süleymaniye-moskee, de Sultan Ahmetmoskee, de Neve Shalom synagoge en de enorme Hagia Sofia. Verder kan men ook een bezoek brengen aan het Istanbul Archeologisch Museum, het museum voor Turkse en Islamitische kunst, het Romeinse hippodroom, de muren van Istanbul, de Galatatoren, de Gouden Poort en het Topkapi Paleis.
  • Tot Istanbul behoren ook de negen eilanden die voor de kust van de stad in de Zee van Marmara liggen. Doordat gemotoriseerd verkeer verboden is kan men hier heerlijk de rust opzoeken. In het verleden werden Byzantijnse prinsen naar deze eilanden verbannen. Vandaag de dag is het een toevluchtsoord voor de rijke inwoners van Istanbul om te ontsnappen aan de drukte van de grote stad.

De Egeïsche kust

De Egeïsche kust beslaat de westkust van Turkije die gelegen is aan de Egeïsche Zee. De zee komt aan deze naam omdat volgens de mythologie Aigeus, de vader van Thèseus, zich in de zee stortte toen hij meende dat zijn zoon gestorven was. Aan de Egeïsche kust liggen fraaie badplaatsen en havenstadjes met fantastische baaien, zoals het stadje Bodrum.

  • Vanuit Bodrum worden de typische Blue Cruises georganiseerd. Dit zijn boottochten langs de zuidwest kust van Turkije in traditionele zeilboten, die Gulets heten. Per boot kan men vele prachtige kustplaatsen bezoeken of de eilanden die voor de Turkse kust in de Egeïsche Zee liggen aandoen.
  • Op het eiland Kara Ada vindt men bijvoorbeeld mooie grotten en minerale bronnen en rond het eiland Orak en de eilanden groep Yedi Adalar kan men snorkelen en duiken in het heldere water. Ook kunt u het eiland Sedria Adasi, oftewel het Cleopatra-eiland, bezoeken waar volgens de legende Marcus Antonius een liefdeseiland inrichtte voor de Egyptische koningin.

De Lycische kust

Met de Lycische kust wordt het westelijk Middellandse Zeegebied van Turkije aangeduid. Het is een populaire kust met veel mooie badplaatsen, baaien en een bergachtig achterland. Marmaris is één van de populairste badplaatsen aan de Lycische kust en ligt aan een mooie baai met uitzicht op de voor de kust gelegen eilandjes. In Marmaris vindt men prachtige stranden, een mooi oud centrum en verder veel luxe Turkse all-in resorts, restaurants, winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Marmaris heeft een grote haven die vaak als vertrekpunt dient voor cruises.

  • Met een cruise langs de Lycische kust zult u langs de schitterende baaien varen van badplaatsen als Fethiye, Içmeler en Őlündeniz. Ook kunt u een bezoek brengen aan het eiland Goçek en aan de Yassica eilanden. Het azuurblauwe water in deze omgeving biedt fantastische mogelijkheden om te snorkelen en te duiken.
  • Tijdens een bezoek aan één van de kustplaatsen wordt meestal de mogelijkheid geboden om per jeep het achterland te verkennen en een bezoek te brengen aan interessante plekken, zoals de geheime kloof van Tlos in de buurt van Fethiye.

De Turkse Zwarte Zeekust

De Zwarte Zeekust wordt gekenmerkt door mooie natuur met bergen en veel bossen, middeleeuwse kastelen en idyllische vissersdorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan. Het gebied is niet zo toeristisch als de andere kustgebieden.

  • De belangrijkste stad aan de Turkse Zwarte Zeekust is de havenstad Trabzon, waar traditionele producten, als thee, hazelnoten en ansjovis worden verhandeld. De kerk Aya Sofia is één van de bezienswaardigheden van de stad. Buiten de stad vindt men op ongeveer 50 kilometer afstand en op 1250 meter hoogte het Sumela-klooster, dat tegen een rotswand is gelegen. Dit klooster is vaak gehuld in mist, waardoor er een mystieke sfeer hangt.
  • Vele beschavingen hebben invloed gehad op de ontwikkeling van Turkije. Het is dan ook een land met een rijke historie vol mythologie en prachtige legendes. Daarnaast is het ook een land met een enorme diversiteit aan landschap, natuur en klimaat. Er is, zowel zon, zee en strand, als ongerepte natuur, historie en natuur. Met een cruise door Turkije kan men alle elementen combineren die nodig zijn voor een geslaagde en onvergetelijke reis.