Warmetruiendag tip: zet de verwarming niet lager maar ga kamperen!

Dat kamperen heel leuk is hoeven we de natuurliefhebber of outdoorfanaat natuurlijk niet verder uit te leggen. Geen luxehotel of appartement kan tippen aan de ervaring die je hebt wanneer je tentje opslaat op een stukje gras tussen de bomen, struiken en dieren van moeder natuur. Dichterbij de basis kom je wellicht niet meer anno 2018. Toen we het bericht kregen dat Warme Truiendag weer plaatsvond begin februari en je zelf projecten kon aanmelden kwam bij ons het idee binnen om onze passie kamperen te combineren met een energiebesparingsinitiatief. Warme Truiendag staat in het teken van de verwarming een graadje lager zetten en je simpelweg wat warmer kleden. Maar wat levert nu de meeste energie besparing op? Juist: kamperen!

Wat levert kamperen nu precies op?

Het hangt er natuurlijk vanaf in hoeverre je met kamperen terug gaat naar het “back to basic principe”, maar wat kamperen hoe dan ook als voordeel heeft is dat de verwarming voor een heel huis niet aan hoeft. Dat scheelt niet één graad, maar vele graden aan verwarmingskosten. En dat de kosten voor de energierekening flink kunnen oplopen in de winter is alom bekend. Warme Truiendag is natuurlijk symbolisch maar met wel degelijk een hele serieuze insteek. Kamperen kan bovendien zelfs nog verder gaan door bovendien alleen maar rauw te eten in plaats van te koken op een gastoestel, zodat daar ook minder energie wordt verbruikt. Los daarvan worden elektrische apparaten, zoals een televisie en computer tijdens het kamperen niet gebruikt en scheelt dit ook in het stroomverbruik.

Besparing bij 2 weken kamperen aanzienlijk

Wanneer je gaat kamperen en je zet de verwarming op 15 graden overdag dan bespaar je gemiddeld zo’n € 6 in de energielasten voor de verwarming zo rekende Goedkoopste Energieleverancier voor. Wanneer je 2 weken gaat kamperen ben je uiteraard geheel weg van huis en levert dat nog eens bijna € 4 op doordat de verwarming ook ’s nachts laag staat. Het niet gebruik maken van de wasmachine, televisie laptop en andere elektrische apparatuur levert gemiddeld ook zo’n € 15 op voor een gemiddeld huishouden gedurende 2 weken.  Eventueel in de winter nog maar, aangezien het een gemiddelde is. Dat is alleen voor de echte die-hards, want bij 4 graden kamperen is niet voor iedereen weggelegd, brrr….Natuurlijk is het geldelijk gewin aantrekkelijk maar het verlagen van het energieverbruik is natuurlijk ook een belangrijk milieuaspect. Een besparing van enkele tientjes maken je natuurlijk niet rijk, maar het is goed voor het milieu en het levert vaak ook een hele leuke vakantie op in de natuur!